“Wiskundeknobbel helpt mee bij creatief denken”

Op mijn combinatie van natuurkunde en theater reageren mensen regelmatig verbaasd. “Goh, dat hoor je niet vaak.” Men denkt dat wetenschap het tegengestelde is van kunst; dat artistieke mensen niet kunnen rekenen en dat natuurwetenschappers ongevoelig zijn voor kunst.

Hersenonderzoek van onderzoekers uit Californië toont aan dat het helemaal niet zo vreemd is dat mensen die goed zijn in wiskunde en analytisch denken ook heel artistiek creatief kunnen zijn. Sterker nog, hoe beter je beide hersenhelften zijn ontwikkeld, hoe creatiever je bent. Want ook de linker hersenhelft licht op bij het doen van (visueel) creatieve opdrachten. Zie nieuws van 5 maart j.l.: “Tot nog toe werd creativiteit hoofdzakelijk geassocieerd met centra in de rechter hersenhelft. In de linker hersenhelft bevindt zich het rekencentrum van het menselijk brein. Deze helft maakt rationeel en logisch denken mogelijk, en is bijvoorbeeld actiever bij het uitvoeren van wiskundige berekeningen.”

Voor wie de abstract van het artikel wil lezen dat de onderzoekers gepubliceerd hebben, klik hier.