Lezing voor natuurkundeleraren op de Universiteit Leiden

Afgelopen dinsdag 15 mei heb ik een docentenbijeenkomst van natuurkundedocenten van middelbare scholen mogen bijwonen en een praatje gehouden over mijn theaterproject. De bijeenkomst vond plaats op de Universiteit Leiden in de collegezaal waar ik onder andere mijn hoorcolleges Kwantummechanica kreeg. Ik werd overspoeld door mooie herinneringen en mijn nieuwsgierigheid naar de recente ontwikkelingen in de natuurkunde bloeide weer op. De lezingen van Prof. Dr. Tjerk Oosterkamp en Prof. Dr. Jan Zaanen gingen precies in op de onderwerpen die ik de dag ervoor ook kort aangesneden had op het Da Vinci college voor de 5VWO leerlingen: de vereniging van de kwantummechanica en de relativiteitstheorie, het golf-deeltje dualisme van licht, kromming van ruimte-tijd, zwarte gaten. Tjerk gaf in het begin van zijn lezing kort aan wat hij middelbare scholieren vertelde. Het deed mij plezier te merken dat dit de onderwerpen waren die ik ook in mijn eigen lezing voor de leerlingen heb verwerkt.

bron afbeelding: Wikipedia, Wikimedia Commons

Wat is zwaartekracht? Dit is geen kracht, maar een kromming van de ruimtetijd.

In het programma na de warme maaltijd kreeg ik tijd om wat te vertellen over mijn eigen theaterproject. Het was voor mij de ideale gelegenheid om de voorstelling onder de aandacht te brengen van natuurkundeleraren van middelbare scholen. Deze bijeenkomst was heel leerzaam en productief. Bovendien was het erg leuk en inspirerend voor het mij en het project om weer op de universiteit te zijn en de gelegenheid te krijgen met natuurkundeleraren te praten.