NEMO: leuk en inspirerend!

Afgelopen maandag ben ik naar Science Center NEMO geweest: een leuk museum over wetenschap speciaal voor kinderen. Niet alleen voor kinderen van de basisschool is er een hoop lol te beleven. Ook voor jongeren die in de laatste jaren van de middelbare school zitten, zijn er aan boord van dit mooie groene schip een hoop toffe weetjes te ontdekken.

Ook ben ik hier in NEMO naar de wetenschapsvoorstellingen Vuur! en Vrolijke Vonken geweest die gemaakt zijn in samenwerking met Pandemonia Science Theater.

In Vuur! legt het personage Jenny Vlam uit aan de kinderen hoe je vuur maakt, dat je hiervoor zuurstof, brandstof en een hoeveelheid warmte nodig hebt. Er staat een prachtige “vuurkeuken” op het toneel waar Jenny een aantal proefjes laat zien en ook kinderen vraagt haar mee te helpen. Een van de meest spectaculaire proeven die ze doet, is de binnenkant van een plastic ton bedekken met spiritus en dit via de bovenkant van de ton aansteken. Langzaam verbrandt de spiritus in de ton dat een mooi effect oplevert.

Het meest spectaculaire aan de voorstelling Vrolijke Vonken is de proef met een Van de Graaffgenerator. Een kind gaat op een plaat zitten, wordt electrisch geladen en de haren van het kind (meestal een meisje met lange losse haren) gaan recht overeind staan. Een fantastisch gezicht!

Na afloop van mijn bezoek aan NEMO had ik afgesproken met de artistiek leider van Pandemonia om te praten over het gezelschap en de voorstellingen. Hij heeft overigens beide versies van mijn voorstelling gezien. Erg leerzaam en interessant om met hem te praten.  

Voor een kijkje op de site van Pandemonia Science Theater klik je hier!