Heel veel natuurkundeleraren op de WND conferentie 2012!

Ieder jaar wordt er voor natuurkundeleraren uit heel Nederland (maar ook leraren uit Belgie komen er op af) een conferentie georganiseerd: de Woudschoten Natuurkunde Didactiek conferentie. En dit jaar mocht ik er Het verhaal van Het Einstein Meisje spelen. Gisteren en eergisteren vond de conferentie plaats in NH De Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Ik zorgde dat ik afgelopen vrijdag ruim op tijd aanwezig was voor aanvang van het diner om 17.30u en de werkgroep die direct erna om 19.30u begon. Mijn hotelkamer voor de nacht was tegelijkertijd mijn kleedkamer waar ik me kon voorbereiden. Ik speelde mijn voorstelling in De Rotonde, een indrukwekkende ronde zaal waarin 580 mensen passen. Ik stond ingepland tijdens de eerste ronde van werkgroepen (vrijdagavond 19.30u-20.45u)  en de tweede ronde (zaterdagmorgen 10.00u-11.15u). Met maar liefst 56 verschillende werkgroepen die werden aangeboden was ik erg tevreden toen bleek dat het aantal deelnemers aan mijn werkgroep beide keren het maximum van 45 naderde.

Wat was het leuk om Het verhaal van Het Einstein Meisje voor het eerst (!) voor een publiek van alleen maar natuurkundigen te spelen. Ik begon de werkgroep direct met de voorstelling en na afloop had ik nog 30 minuten over om een nabespreking te doen. Ik had een lezing voorbereid, maar het vraaggesprek tussen mij en de leraren kwam beide keren vanzelf op gang. Af en toe greep ik terug naar de sheets om wat details van de metaforen toe te lichten. Na de voorstelling op vrijdag en in de loop van de zaterdag bleek hoeveel er over mijn werkgroep gepraat werd in de wandelgangen. Sommige leraren die zaterdagmorgen bij me in de werkgroep zaten hadden zich niet vooraf ingeschreven, maar ze hadden via collega’s gehoord dat “ze daar absoluut heen moesten als ze konden”.

In het nagesprek merkten sommigen op dat ze erg geraakt en verrast waren door de voorstelling. Anderen lieten na afloop meteen al weten het heel leuk te vinden als ik ook bij hen op school kom spelen. Het doet mij veel plezier het vooruitzicht te hebben deze voorstelling voor nog meer docenten en scholieren te mogen spelen.

Ik ben de organisatie van de Woudschoten conferentie erg dankbaar dat ik de afgelopen twee dagen deel mocht uitmaken van deze bijzondere samenkomst van zoveel docenten natuurkunde. Het was niet alleen leerzaam, het was ook erg gezellig!